Dvě noci rybaření na Labi

Koncem září se mi vyplatil krátký výlet k Labi, kde jsem si úžasně zachytal. Zvolil jsem dobré místo, dobrou návnadu a zde popíši zvolenou taktiku.

Na konci září jsem se vypravil na dvě noci k Labi a chtěl ještě využít chytání nonstop. Když jsem se připravoval, našel jsem si místo na mapě, kde jsem předpokládal, že nebude tak velký rybářský tlak, jako v místech, kde se může zajet autem až k vodě. Okolí jsem si před nějakým časem projel na kole a také si ověřil, že má teorie o nedostupnosti místa je pravdivá. Bylo to tak, jak jsem předpokládal a závora u příjezdu tomu jasně nasvědčovala. Místo jsem měl tedy předběžně vytipováno a říkal jsem si, že zbytek ukáže tvar dna, až budu k místu přijíždět na člunu a budu vše mapovat podle echolotu.

Na místo jsem přijel ve čtvrtek odpoledne, nalodil jsem se a vyrazil na místo. V úseku, který jsem si vybral bylo ve vzdálenější polovině řeky kamenité dno s hodně nerovnostmi.  Na straně, kde jsem si vybral chytat, se břeh poměrně prudce svažoval a končil pěkně rovným dnem, které vedlo do třetiny řeky a následovalo o něco hlubší koryto. Rozhodl jsem se chytat jedním prutem hned pod hranou břehu a druhý prut umístit do koryta před začátek kamenitého dna.

V místě u břehu jsem zakrmil  kukuřicí a proložil boilisem Spiceshrimp amur speciál od LK Baits, které se mi v této kombinaci mnohokrát osvědčilo a to i přesto, že jsem se především snažil líčit na kapry. Druhé místo jsem rozkrmil boilim spiceshrimps také od LK Baits. Zde jsem se snažil krmit co nejpřesněji do jednoho místa. Také jsem hodil pár kuliček od tohoto místa směrem na druhou stranu řeky a tím ji celou přehradil. Mezi krmná místa jsem ještě přihodil rychleji rozpustné boilie, abych místa co nejvíce zatraktivnil.

Než jsem vše připravil, nahodil pruty, postavil brolly s vybalením ostatních věcí, tak se setmělo. Ten den se již nic nestalo a než jsem si zapsal po půlnoci další den chytání, tak jsem ještě zlehka dokrmil lovná místa. 

Ráno kolem půl osmé mě probudilo pípání příposlechu a já zdolal první vlaštovku v podobě pěkného šestikilového šupíka z koryta. Místo jsem dokrmil a také zatraktivnil druhé místo u břehu.

Následovalo několik padáků a na konci tloušti, kteří mi do místa najeli a ve velkém začali luxovat krmné místo uprostřed řeky. Rozhodl jsem se přestat dokrmovat a doufal jsem, že místo tloušti opustí, když vše vyžerou. Po obědě záběry tloušťů ustaly a já projistotu místo dokrmil až odpoledne. Na místě u břehu, ač jsem tomuto místu věřil, nepřineslo až do večera žádnou rybu. Rozhodl jsem se tedy druhý prut umístit také do koryta, tantokrát pod krmné místo, kde jsem pod háček umístil nutricacid o velikosti 24mm s ananasovou plovkou. Místo jsem ještě prohodil několika kuličkami a doufal o nějakého většího říčního bojovníka. 

Než se setmělo, měl jsem pěknou jízdu, opět na levý prut, který jsem měl umístěn nad krmným místem a pod háčkem jsem měl dvě 20mm kuličky spiceshrimpu, kterým jsem místo i krmil. Po pěkném souboji jsem měl na podložce krásně macatého lysce o váze necelých deset kilo. V noci byl klid, protože se přihnal déšť provázený velmi silným větrem. Brzy ráno se mi znovu rozjel prut, kde jsem svedl již pořádný souboj s labákem, jak má být. Vše nakonec dopadlo dobře i pře vázku v příbřežních leknínech jsem se mohl, po slabé půlhodince, pokochat nádherně stavěným třináctikilovým šupináčem. Ráno pak ještě přišel i na druhý prut záběr. Sice menší pětikilový lysec , ale krásně kulatý. Ryby byly krásné, zdravé a každá jiného tvaru a zbarvení.

Dopoledne jsem vše zbalil a spokojeně odjížděl, protože volba místa a zvolená strategie byla úspěšná.